Ściągam mleko i co dalej?

Nie ma nic lepszego dla dziecka, niż ssanie mleka Mamy prosto z jej piersi. Jeśli jednak musisz gdzieś wyjść lub wracasz do pracy, a chcesz dalej karmić dziecko własnym pokarmem zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Jak ściągać mleko, co z nim potem zrobić, jak go podać i jak przechować żeby nie straciło swojej wartości?

Do ściągania mleka służą laktatory. Mogą być to urządzenia ręczne (ciche i bez baterii) lub elektryczne. Przed każdym użyciem wyparz te jego części, które mają bezpośrednią styczność z mlekiem. Bezpośrednio po zakończeniu ściągania pokarmu, przelej pokarm do przeznaczonego do tego pojemnika i oczyść laktator.

Ściąganie mleka kobiecego:

– najpierw daj dziecku pierś, a potem ściągnij resztę (dziecko przez ssanie uruchamia napływ mleka);

– wyluzuj się;

– podczas ściągania patrz na dziecko i rozmawiaj z nim, to zwiększy wypływ mleka;

– połóż na piersi ciepły okład;

Przechowywanie mleka kobiecego:

– do przechowywania ściągniętego mleka należy używać specjalnie do tego przeznaczonych naczyń lub woreczków;

– najzdrowsze są naczynia szklane lub z polipropylenu (nie powinny zawierać szkodliwego bisfenolu A);

– nie można wypełniać naczynia w całości, ponieważ w wyniku zamarzania mleko zwiększa swoją objętość;

– każde naczynie należy podpisać (data ściągnięcia, czas ściągnięcia – dzień czy noc);

przed zamrożeniem mleko należy schłodzić w lodówce;

– ściągnięte mleko bezpiecznie możesz przechowywać tylko w odpowiednich warunkach:

  • w temperaturze pokojowej (15-25 C) – 12 godzin;
  • w lodówce (4-8 C) – 2 dni;
  • w zamrażalniku lodówki (-10 C) – 2 tygodnie;
  • w chłodziarko-zamrażalce (-14 C) – 3 miesiące;
  • w zamrażarce (-18 C) – 6 miesięcy

Podawanie ściągniętego mleka kobiecego:

– najprostszym sposobem jest podanie dziecku mleka, bezpośrednio po  jego ściągnięciu, ma ono wtedy idealna temperaturę;

-rozmrażanie mleka powinno odbywać się powoli w temperaturze 4-8 C (czyli w lodówce);

przed podaniem mleko należy podgrzać w kąpieli wodnej (nie używaj kuchenek mikrofalowych i gotowania); polega to na umieszczeniu pojemnika z mlekiem w naczyniu w ciepłą wodą (ok. 40 C);

– nie gotuj go;

– rozmrożony pokarm możesz przechować do 9 godzin, najlepiej w lodowce;

podgrzane mleko zużyć w ciągu 1 godziny, po dłuższym czasie musisz je wylać;

- rozmrożonego pokarmu nie zamrażać ponownie; w lodówce (temp. 4 C) możesz go przechować do 24 godzin;

– nie mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym;

– mimo możliwości przechowywania mleka nawet do 6 miesięcy nie podawaj dziecku mleka z przed paru miesięcy, ponieważ jego skład wraz z rozwojem dziecka cały czas się zmienia; najlepiej korzystać z bieżących zapasów mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>